Point Resolution Footbridge2017-08-22T02:22:41+12:00
< go back

Point Resolution Footbridge

Sector: Road


Client: Auckland Council


Dates: March 2012 – September 2013


Project Location: Parnell, Auckland


Frequency Role: Project Manager


This iconic project replaced the existing bridge connecting the Auckland waterfront and Parnell Baths with a new landmark, architecturally designed bridge, compatible with new rail electrification requirements. The bridge spans two of Auckland’s busiest road and rail environments, Tamaki Drive and the Eastern Main Trunk rail line, as well as the coast channel connecting Judges Bay with Hobson Bay. The site is very constrained and highly sensitive, consisting of:

  • Highly restricted access.
  • Piling, abutment and stair construction on an unstable headland with no vehicular access.
  • Construction over live rail and road corridors.
  • Working adjacent to and linking with a heritage building (Parnell Baths).
  • Very broad, large and diverse group of interested stakeholders.
  • High level of public and media interest.
  • Very tight programme driven by rail electrification, an absolute fixed completion date.
  • Complex architectural design of structural steelwork and precast concrete beams, which required progressive innovation and close collaboration between design team and specialist subcontractors to develop effective construction solutions.

Design:

Andrew Taylor worked closely with project architects Warren and Mahoney and engineers Peters & Cheung to fulfill their vision for the bridge. The design features a series of three spectacular steel arches that cradle a sculpted concrete pedestrian deck. The spanning beam design is a hull-like shape, to provide a connection to the yachts and the harbour beyond. A glass balustrade gives the bridge a sense of openness. Both the concrete deck and the glass balustrade feature a custom pattern, featuring Puungarungaru designs, representing movement and water.

The use of a 3D design model for the key architectural elements, shared between the specialist sub-contractors and design team, enabled the delivery of the complex structural steel and concrete elements.

Stakeholder Management:

Stakeholder management was one of the largest challenges in a very demanding project. Frequency worked with the client to develop an inclusive communications plan to unite the broad and diverse group of effected stakeholders. Maintaining the support and approval of all these stakeholders was an essential component of successfully delivering the project to the tight programme.

To manage the design approvals, we established with Council a collaborative communication process, setting up gateway design review presentations with all stakeholders, so that feedback on design could be given freely and responded to promptly. The result of these design review sessions was a fantastic design that was supported and appreciated by all, and also a sense of ownership and buy-in to the project from all stakeholders.